Cóż, są kawosze i herbaciarze ;) Ja jestem tym drugim typem człowieka. Piję herbatę na hektolitry - a jeśli tak, to chcę, by był to jak najlepszy wybór dla mojego zdrowia. No właśnie: jaką herbatę pić, żeby miała jak najlepsze skutki dla naszego organizmu?
Herbaty liściaste produkuje się, zbierając z pięcioletnich krzewów herbacianych listki, które następnie są suszone. Potem przechodzą proces fermentacji i są krojone. Tak powstaje herbata czarna, czerwona, biała i zielona (bez procesu fermentacji). Gotowy produkt segreguje się na klasy względem jakości - od I do VI.
Herbaty owocowe i aromatyzowane powstają głównie na bazie hibiskusa. Dodaje się do nich różne owoce. Do herbaty dodaje się po prostu odpowiedni aromat.
Są też herbaty granulowane i w torebkach, do których często producenci dodają sztuczne barwniki. Takie herbaty robione są z resztek po powstaniu herbaty liściastej i są najtańsze. Cały proces produkcji jest zmechanizowany, co pozwala obniżyć koszty.
Istnieją też herbaty nietypowe, które nie są produkowane z herbacianych krzewów, takie jak Mate, Lapacho, Rooibos, Honey Bush.
Herbata zawiera teinę - to ta sama substancja, to kofeina, lecz teinę z herbaty przyswajamy dłużej - mimo że jest jej więcej. Najzdrowsze są herbaty liściaste. Powinniśmy je spożywać bez cukru jako uzupełnienie codziennej diety. Można spożywać różne gatunki herbat.
Podobał Wam się herbaciany post? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz